Scharrelen in de polder

Gedreven door heimwee naar de kip zoals hij die als kind bij zijn oma proefde,
ging Bas van der Laan, nu directeur van Poeliersbedrijf van der Laan in
Purmerend, op zoek naar de smaak ‘van vroeger’: naar die volle smaak die zich
alleen ontwikkelt als het dier op de juiste wijze wordt gehouden en gevoerd, en
voldoende tijd krijgt om te groeien.

Zie geplaatste advertorial:Driessen-Polderhoen

,,Dat kwaliteitsproduct met zijn klassieke smaak was in Nederland volledig verdwenen,” stelt Bas van der Laan,. ,,Dat was voor mij reden om ruim tien jaar geleden te starten met producten uit Frankrijk van
het keurmerk Label Rouge; een geweldig product dat nog steeds een topper is in het assortiment. Toch bleef de vraag of het mogelijk zou zijn een dergelijk product in Nederland te ontwikkelen, door mijn hoofd spelen. Dus ging ik ik op zoek naar geschikt genetisch materiaal om een goede kwaliteit kip te produceren.”

Bourgondische scharrelhoen

Waar Bas naar op zoek was, bleek in Nederland niet meer te bestaan. ,,Bij onze zoektocht naar het juiste ras, kwamen we in Frankrijk terecht. Daar vonden we een traditionele scharrelhoender van een langzaam groeiend soort.”
Sjoerd Kok uit Lelystad was de eerste boer die deelnam aan het project ‘Bourgondische Scharrelhoen’. Inmiddels zijn er zes boeren in de Flevopolder die meedoen en Van der Laan is in gesprek met boeren in de Gelderse vallei.
Wat maakt dit project onderscheidend? Bas: ,,In tegenstelling tot de moderne houderij groeien onze kuikens op in hun eigen tempo. De kuikens komen uit het ei en krijgen direct een verwarmd plaatsje in een stal voorzien van stro. Als ze groter worden, kunnen ze zelf buiten hun kostje opscharrelen. Het voer dat de Bourgondische scharrelhoen krijgt is 100% biologisch en wordt speciaal gemaakt. Dit voer bevat ten minste 70% biologisch geteelde granen, rijk aan kruiden en is absoluut zonder toevoegingen van groeibevorderaars of antibiotica. Het totale proces wordt nauwlettend gecontroleerd door controlebureau CPE.”

Polderhoen

,,De kuikens van de Biologische Polderhoen worden grootgebracht in en op ons eigen land: op biologisch goedgekeurde grond. De dieren hebben veel ruimte om rond te scharrelen: ze hebben een vrije uitloop die ongeveer gelijk is aan de grootte van een voetbalveld. Per stal worden 1500 polderhoenen gehouden. De kuikens worden groot in hun natuurlijke leefomgeving en zijn minmaal 77 dagen oud voordat ze worden geslacht. Daarom hebben deze polderhoenders zo’n ouderwets fijne smaak. De controle op dit product wordt uitgevoerd door SKAL Bio Controle en heeft het Beter Leven logo van de Dierenbescherming met drie sterren.”

Veel handwerk

Poeliersbedrijf van der Laan is een familiebedrijf, in 1895 opgericht als eierhandel. De winter was een rustige periode en in die tijd werden er ook konijnen geslacht en wild verwerkt. De eierhandel beperkt zich nu tot scharrel en biologische eieren. Het belangrijkste onderdeel in dit bedrijf is het verwerken van pluimvee, met in het bijzonder de Bourgondische Scharrelhoen en de Biologische Polderhoen. De hennen wegen ongeveer 1200 gram en worden in het geheel verpakt. De hanen zijn zwaarder, ongeveer 1400 gram en worden hier nog op ambachtelijke wijze uitgesneden. Dit levert veel mooie producten op: zoals de ambachtelijke rollade. Hiervoor neemt het poeliersbedrijf een hele haan die wordt ontbeend en daarna gevuld met filet. Omdat het vel er nog helemaal omheen zit, geeft dit een fantastisch sappig resultaat na het braden.

Dit bericht is geplaatst in Advertorials. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.